top of page
APXIKH_edited.png
Free GospelTracts
Δωρεάν ελληνικά έντυπα ευαγγελίου
Δωρεάν ελληνικά έντυπα ευαγγελίου

Κάντε κλικ στην εικόνα για εκτυπώσιμο PDF

Δωρεάν ελληνικά έντυπα ευαγγελίου
gospel tracts
Religion or Christ? - Text

ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

   Πόσο θαυμαστό είναι το προνόμιο που έχουμε να μπορούμε να μιλάμε απευθείας με τον ίδιο τον Θεό! Πολύ συχνά ξεχνάμε τη σοβαρότητα της προσευχής! Προσευχή είναι να εισερχόμαστε μέσα στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του θρόνου του Ουρανού όπου κάθεται ο Βασιλιάς των βασιλιάδων στα δεξιά του Πατέρα.
   Στην Παλαιά Διαθήκη, όταν η Εσθήρ πήγε να δει το Βασιλιά Ασσουήρη, μπήκε μέσα στην αίθουσα του θρόνου με φόβο στην καρδιά της.  «Όλοι οι δούλοι του βασιλιά και ο λαός των επαρχιών του βασιλιά , ξέρουν ότι οποιοσδήποτε, άντρας ή γυναίκα, μπει στον βασιλιά, στην ενδότερη αυλή απρόσκλητος, ένας νόμος του υπάρχει: Να θανατώνεται, εκτός εκείνου στον οποίο ο βασιλιάς απλώσει το χρυσό σκήπτρο για να ζήσει...» (Εσθήρ 4:11).
   Δόξα στον Θεό, εμείς μπορούμε να πλησιάζουμε με παρρησία το «θρόνο της χάριτος» (Εβραίους 4:16), επειδή ο Χριστός έχυσε το αίμα Του και με αυτό ράντισε το θρόνο του ελέους Του! Ναι, έχουμε την άδεια να εισερχόμαστε στην αίθουσα του θρόνου στην παρουσία του Βασιλιά μας Ιησού Χριστού. Κάθε φορά, λοιπόν, που προσεύχεσαι, να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι μιλάς με τον ίδιο τον Παντοδύναμο Θεό! Και τώρα λίγες σκέψεις πάνω στο θέμα: Πώς να προσευχόμαστε.
                                                           Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
   Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είχε ένα ορισμένο τόπο όπου προσευχόταν. «Ήξερε μάλιστα τον τόπο τον και ο Ιούδας, που τον πρόδωσε, επειδή, ο Ιησούς πολλές φορές είχε πάει εκεί μαζί με τους μαθητές του» (Ιωάννης 18:2). Είχε ένα τόπο μακριά απ΄ το πλήθος, κι εκεί, ο Χριστός πήγαινε πολύ συχνά μόνος Του για να προσευχηθεί. Εκεί είχε πάει ο Χριστός να προσευχηθεί όταν έστειλε τους μαθητές Του και τους έπιασε η μεγάλη καταιγίδα.
   Ο Δανιήλ ήταν γνωστός για τον ιδιαίτερο τόπο προσευχής του. «...Μπήκε στο σπίτι του και έχοντας ανοιγμένα τα παράθυρα του κοιτώνα του προς την Ιερουσαλήμ, έπεφτε επάνω στα γόνατά του τρεις φορές την ημέρα, προσευχόμενος και δοξολογώντας μπροστά στον Θεό του, όπως έκανε πρωτύτερα» (Δανιήλ 6:10).
   Εσύ κι εγώ θα πρέπει να έχουμε έναν ιδιαίτερο χρόνο και ιδιαίτερο τόπο που να προσευχόμαστε! Ναι, είναι αλήθεια ότι μπορείς να προσεύχεσαι οπουδήποτε, γιατί ο Θεός είναι παντού παρών και μας ακούει πάντοτε. «Εσύ, όμως, όταν προσεύχεσαι, μπες μέσα στο ταμείο σου, και, αφού θα έχεις κλείσει την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου που είναι στον κρυφό χώρο, και ο Πατέρας σου που βλέπει στον κρυφό χώρο, θα σου ανταποδώσει στα φανερά» (Ματθαίος 6:6).
Σαν άνθρωποι με συνήθειες, πέφτουμε να κοιμηθούμε κάποια ορισμένη ώρα, ξυπνάμε σε κάποια ορισμένη ώρα και τρώμε επίσης σε κάποια ορισμένη ώρα. Νομίζω ότι καλό θα ήταν και να προσευχόμαστε σε κάποια ορισμένη ώρα.
                                                         Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
   Πρόσεξε να ΜΗΝ επαναλαμβάνεις ορισμένες ψαλμωδίες που τις έχεις μάθει απέξω και τις αναφέρεις ξανά και ξανά. «Όταν προσεύχεστε, μη βαττολογήσετε, όπως οι Εθνικοί, επειδή ,νομίζουν ότι με την πολυλογία τους θα εισακουστούν» (Ματθαίος 6:7). Ακόμα και οι «καλοί Χριστιανοί» πολύ συχνά πιάνουν τον εαυτό τους να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τις ίδιες λέξεις και φράσεις στην προσευχή κάθε φορά.
Ο τρόπος που θα πρέπει να προσευχόμαστε είναι να μιλάμε στον Θεό ειλικρινά μέσα από την καρδιά μας! Να είσαι ειλικρινής με τον Θεό, Εκείνος γνωρίζει τα πάντα... Να είσαι αυθόρμητος. Να λες τις σκέψεις σου όπως ακριβώς σου έρχονται στο μυαλό. Να είσαι προσεκτικός. Ζήτησε από τον Θεό να ερευνήσει την καρδιά σου κι Εκείνος θα το κάμει. Θα σου δείξει για ποια πράγματα θα πρέπει να προσευχηθείς. Καλλιέργησε την επικοινωνία σου με τον Κύριο. Καθώς Του μιλάμε κι επιτρέπουμε στο Άγιο Πνεύμα να μιλήσει στα ενδότερα της ψυχής μας, αυξανόμαστε στην επίγνωση και στο φως του Προσώπου Του.
                                             ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
   Ο Θεός έχει κάποιο σκοπό για τη ζωή σου και για τη ζωή μου! Όταν ο Κύριος Ιησούς δίδαξε τους μαθητές Του να προσεύχονται, τους έδωσε ένα υπόδειγμα προσευχής. Κι εμείς, θα πρέπει να προσευχόμαστε έτσι, «Ας γίνει το θέλημά σου, όπως στον ουράνο, έτσι και επάνω στη γης» (Ματθαίος 6:10). Πολλές φορές δεν λαμβάνουμε καθόλου υπόψη μας το σκοπό που έχει ο Θεός ή το θέλημά Του για τη ζωή μας. Ο αγώνας που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, σαν άνθρωποι, είναι αυτό το ζήτημα της θέλησης. Σε κανένα δεν αρέσει να του υποδεικνύουν τι να κάνει. Είναι δύσκολο να υποτάξεις τη θέλησή σου, τη φιλοδοξία σου, τον υποτιθέμενο σκοπό που έχεις για τη ζωή, στα χέρια ενός αόρατου Θεού. Όταν προσευχόμαστε, όμως, είναι ανάγκη να ζητάμε την οδηγία του Μεγάλου Ποιμένα, και να υποτάσσουμε τους εαυτούς μας σ΄ Εκείνον, γιατί το θέλημά Του είναι πάντοτε το καλύτερο! «... Που ενεργεί τα πάντα, κατά τη βουλή του θελήματός Του» (Εφεσίους 1:11).
   Πολλές φορές οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους χωρίς καν να συμβουλευτούν τον Κύριο. Διαλέγουν το σύντροφο της ζωής τους, αρχίζουν μια καινούργια δουλειά, μετακομίζουν σ΄ ένα καινούργιο μέρος, αγοράζουν σπίτι, κλπ., χωρίς καν να ζητήσουν το θέλημα του Κυρίου με προσευχή. Ο Λόγος του Θεού μάς διδάσκει, «Σε όλους τους δρόμους σου να γνωρίζεις Αυτόν, κι Αυτός θα διευθύνει τα διαβήματά σου» (Παροιμίες 3:6). Όταν προσευχόμαστε για το θέλημα και το σκοπό που έχει ο Θεός για τη ζωή μας, μας βοηθάει να αποφεύγουμε πολλά προβλήματα και δοκιμασίες που πολλές φορές έρχονται από δική μας υπαιτιότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσευχόμαστε με την καρδιά μας υποταγμένη και γεμάτη λαχτάρα, όπως ακριβώς έκανε και ο απόστολος Παύλος, «Κύριε, τι θέλεις να κάμω;» (Πράξεις 9:6). Και πάλι, σας λέω, «...ότι πρέπει πάντοτε να προσεύχονται, και να μη αποκάμνουν...» (Λουκάς 18:1).
Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
   «...Αλλά δεν έχετε, επειδή δεν ζητάτε» (Ιακώβου 4:2). Δυστυχώς, ακόμα και οι Χριστιανοί δεν πιστεύουν ότι ο Ουράνιος Πατέρας τους μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες τους ανάλογα με τον πλούτο της δόξας Του. Είναι όμως μια υπόσχεση του Θεού αυτή. Ο Ιησούς είπε όταν προσεύχεστε, να ζητάτε από τον Θεό την καθημερινή σας προμήθεια: «Το καθημερινό μας ψωμί δώσε μας σήμερα» (Ματθαίος 6:11). Αυτή είναι μια θεϊκή αρχή στη Βίβλο. Στην Παλαιά Διαθήκη παρόλο που ο λαός του Θεού περιπλανιόταν μέσα στην έρημο χωρίς τροφή, ο Θεός τούς έδινε να τρώνε κάθε μέρα «Μάννα» από τον Ουρανό.
Θυμάμαι τον μεγάλο αυτό άνθρωπο του Θεού, τον Γεώργιο Μίλλερ. Λειτουργούσε ένα ορφανοτροφείο και ποτέ δεν γνωστοποιούσε τις ανάγκες του σε κανένα και για τίποτα. Το μόνο που έκανε ήταν να προσεύχεται στον Θεό για κάθε ανάγκη που είχε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναθρέψει 5.000 ορφανά κι όλ΄ αυτά διαμέσου της πίστης του στον Θεό μέσω της προσευχής. Ένα βράδυ, ο αδελφός Γεώργιος Μίλλερ κάθισε στο τραπέζι μαζί με όλα τα ορφανά του και δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ φαγητό μπροστά τους. Ήταν μια πολύ δύσκολη ώρα... Έσκυψε, όμως το κεφάλι του σε προσευχή, γεμάτος εμπιστοσύνη στον Θεό, κι ενώ προσευχόταν χτύπησε την πόρτα ένας αρτοποιός που προσφέρθηκε να τους δώσει πολλά καρβέλια ψωμί που του είχαν περισσέψει! Πόσο θαυμαστή και άμεση ήταν η απάντηση του Θεού στην προσευχή, αλήθεια!
   Οι σκεπτικιστές ρωτούν, «...Μήπως μπορεί ο Θεός να ετοιμάσει τραπέζι μέσα στη έρημο;» (Ψαλμός 78:19). Σας λέω με βεβαιότητα ότι μπορεί και θα μας δώσει τροφή. Ο Θεός προνοεί και φροντίζει για τα παιδιά Του. Σας παρακαλώ, ακούστε με, χωρίς τον Χριστό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Χωρίς τη δική Του την πρόνοια δεν θα είχες ούτε τροφές, ούτε δύναμη, ούτε υγεία, ούτε δουλειά, ούτε τίποτα. «Επειδή, διαμέσμου αυτού κτίστηκαν τα πάντα, αυτά που είναι μέσα στους ουρανούς κι αυτά που είναι επάνω στη γη, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες, είτε αρχές είτε εξουσίες, τα πάντα κτίστηκαν διαμέσμου αυτού και γι΄ Αυτόν» (Κολοσσαείς 1:16). Εκείνος τα προμηθεύει όλα!
                                                                   ΝΑ ΔΟΞΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ
   Αν είσαι ένας αληθινός, αναγεννημένος Χριστιανός θα πρέπει να δοξολογείς τον Πατέρα σου που είναι στον Ουρανό! Στο 8ο κεφάλαιο του Ιωάννη, βλέπουμε ότι υπάρχουν δυο συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Εκείνοι, που ο πατέρας τους είναι ο διάβολος, κι εκείνοι που ο Πατέρας τους είναι στον Ουρανό! Σκέψου τη μεγάλη θυσία που έκανε ο Κύριος για σένα και δοξολόγησέ Τον! Σκέψου την αγάπη Του, «Ο Θεός όμως, δείχνει τη δική Του αγάπη σε μας, επειδή, ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας» (Ρωμαίους 5:8), και δοξολόγησέ Τον! Θύμιζε στον εαυτό σου καθημερινά πόσο μακρόθυμος και γεμάτος έλεος είναι ο Πατέρας, «Έλεος είναι του Κυρίου, ότι δεν συντελεστήκαμε, επειδή δεν έλειψαν οι οικτιρμοί Του» (Θρήνοι 3:22), και δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο από το να Τον δοξολογείς!
   Πρέπει να λέμε στον Θεό πολύ τακτικά στις προσευχές μας πόσο θαυμαστός είναι, πόσο ευγνώμονες είμαστε για την αγάπη Του και πόσο πολύ Τον αγαπάμε! Σας το ξαναλέω και πάλι, «...ότι πρέπει πάντοτε να προσεύχονται, και να μη αποκάμνουν...» (Λουκάς 18:1).
                                         Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
   Πολύ συχνά όταν προσευχόμαστε παραμελούμε να προσευχηθούμε για τους άλλους. Όλοι μας έχουμε οικογένεια και φίλους που έχουν ανάγκες. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουμε και για τους οποίους θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε. Άνθρωποι με φυσικά προβλήματα, πνευματικά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα, οικογενειακά προβλήματα, κλπ., αλλά το κυριότερο απ΄ όλα, άνθρωποι χωρίς τον Χριστό. Άνθρωποι που βαδίζουν ολοταχώς για την Κόλαση! Ακόμα και ο πλούσιος όταν σήκωσε τα μάτια του μέσα στα βασανιστήρια της Κόλασης προσευχήθηκε για τους άλλους! «Και είπε ο πλούσιος: λοιπόν,πατέρα, στείλ΄ τον στην οικογένεια του πατέρα μου, επειδή έχω πέντε αδερφούς, για να δώσει μαρτυρία σ΄ αυτούς, ώστε να μην έρθουν κι αυτοί σε τούτο τον τόπο του βασανισμού» (Λουκάς 16:27). Όταν σκέφτεσαι τον αιώνιο προορισμό όλων εκείνων που ζουν στο άμεσο περιβάλλον σου, να θυμάσαι να προσεύχεσαι γι΄ αυτούς!
                                                            ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
   Το θέμα αυτό της προσευχής στον Πατέρα προϋποθέτει ότι έχεις δεχθεί τον Ιησού Χριστό σαν προσωπικό σου Σωτήρα! Θα πρέπει να υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σου που να έκανες την «προσευχή του αμαρτωλού» και να ζήτησες απ΄ τον Χριστό να σε συγχωρήσει από την αμαρτία σου και να Τον δεχθείς στην καρδιά σου! «Αφού, λοιπόν, ανακηρυχθήκαμε δίκαιοι με την πίστη, έχουμε ειρήνη με τον Θεό διαμέσου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (Ρωμαίους 5:1). Κανένας δεν μπορεί να έχει αληθινή ειρήνη στην καρδιά του αν δεν έχει δεχθεί τη συγχώρηση του Πατέρα, γιατί όλοι μας είμαστε εκ γενετής αμαρτωλοί.
   Ο ειλικρινής άνθρωπος γνωρίζει ότι έχει αμαρτήσει ενάντια στον Θεό. Γι΄ αυτό το σκοπό ήρθε ο Χριστός στον κόσμο, για να σώσει αμαρτωλούς! «Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσή Του, όπως μερικοί το θεωρούν αυτό βραδύτητα, αλλά μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεστούν, αλλά όλοι νάρθουν σε μετάνοια» (Β΄ Πέτρου 3:9). «...Κι εκείνον που έρχεται σε Μένα, δεν θα τον βγάλω έξω» (Ιωάννης 6:37).
   Αν δεν έχεις προσευχηθεί ποτέ μέχρι τώρα, δεν θα ‘θελες να προσευχηθείς στον Πατέρα και να κάνεις ειρήνη μαζί Του, τώρα; «Επειδή, καθένας που θα επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου, θα σωθεί» (Ρωμαίους 10:13).
                                                                                                                               Ο Θωμάς Μέντορας

 

Tom Meador
bottom of page